tisdag 22 juni 2010

Fläderblomssaft från mormor Ingeborg

Receptet på denna underbara sommriga saft kommer från min mans mormor Ingeborg. Hon har i sin tur fått det från en släkting som har fått......

Så det enda du behöver ha koll på nu är fläderblommorna. De ska precis ha slagit ut i blom när du plockar dom. Passa på att göra två omgångar så har du hela vintern!! Börja också spara på 1-liters mjölkpaket att hälla den i. Sen ställer du dom i frysen. I fruset tillstånd är saften trög som sorbet. Tinar jättefort när det är slut i kylen. Så sätt igång!!

5-6 liter färdig saft

100 blommor (hela blommklasen, plcoka några i reserv))
3 liter vatten
4 liter strösocker
100 gram citronsyra
4 citroner

Gör en sockerlag genom att hälla socker och vatten i en STOR gryta som du har lock till. Häll i allt och låt sockret smälta.

Under tiden så tvättar du av blommorna i kallt vatten. Sortera bort fula och klipp av stjälkarna så de inte är längre än de måste. Låt rinna av lite i ett durkslag. När strösockret har löst upp sig, häll i citronsyran. Ha sen i blommorna. Rör runt. Tvätta citronerna ordentligt i varmt vatten. Skär dem i lagom tjocka skivor. Lägg i grytan och rör runt.

Ställ grytan med lock på svalt, behöver dock inte stå i kylen. En sval källare eller ett svalt garage är bra.
Låt stå i 4-5 dygn. Rör gärna nång gång då och då. Häll sedan av saften i en saftsil och häll upp i väl rengjorda mjölkpaket och förslut ordentligt. Häll upp en omgång på flaska och förvara i kylen. Blanda och njut! När det är slut, ta upp en ny från frysen och fortsätt njut!!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar