onsdag 30 juni 2010

Kyckling med "dubbel ingefära"

En väldigt smakrik kyckling blir detta med ingefära. Du kan själv välja om du behåller kycklingen i hela filéer eller om du delar de i lagom bitar för ett grillspett. Välj det du är sugen på! Godast till är potatis på något sätt och den goda såsen. Såsen är förresten god till annat grillat så som fläskfilé, karré eller grillade grönsaker.

4 personer

4 kycklingfileér

Marinad:
1 klyfta vitlök, pressad
2 msk finriven färsk ingefära
½ dl olja, tex solrosolja
½ dl japansk soja

Sås:
2-3 dl Turkisk yoghurt
1 msk finriven färsk ingefära
1 - 1½ msk flytande honung
1 msk olivolja
salt svartpeppar

Börja med att göra marinaden. Blanda allt rinnande i en skål. Pressa i vitlöken. Skala ingefäran, enklast med en potatisskalare, och finriv den. Blanda i med det andra. Om du behåller fileérna hela så lägg dom i dubbla plastpåsar och häll i marinaden. Gnugga in och lägg i kylen i ett par timmar. Vänd och vrid några gånger. Om du ska göra spett så dela kycklingen i lagom grillspettbitar och lägg i en bunke. Häll på marinaden och bland om väl. ställ i kylen i några timmar och rör om då och då.
Tag upp och låt rinna av något innan du lägger det på grillen, eller så trär du bitarna på spett. Grilla tills de är klara.

Under tiden eller strax innan gör du såsen:
Blanda alla ingredienserna i en skål. Smaka av och låt stå och dra under tiden du grillar klart.
Om du behöver förbereda några timmar innan så ta lite mindre ingefära till såsen. Den riskerar annars att bli lite stark. Smaka av innan servering och ha ev i mer om du så tycker. Om den har blivit för stark när du smakar av den så tillsätt lite mer yoghurt och lite honung tills du får balans igen.

Servera med god potatis, tex klyftpotatis eller ungsbakade nypotatisar, såsen och en god sallad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar