tisdag 17 augusti 2010

Vitlöksbröd med basilika

Kräftskiva på gång? Eller ska du kanske bidra med något på den du är bjuden på? Då är detta det perfekta brödet. Även jättegott till soppa eller på en buffé. Enkelt att baka, gott att äta och det ser verkligen hembakat ut. Om du någon gång har bakat kanelbullar så kan du baka detta. Har du inte bakat kanelbullar så är detta en bra övning inför ditt första kanelbullebak!!! Till 4 avlånga som på bilden (Räckte för oss på en kräftskiva på 6 vuxna och 6 barn) 1 pkt jäst, á 50 gram 1 dl raps- eller olivolja 6 dl vatten 2 tsk salt ca 17 dl vetemjöl Värem vatten och olja till fingervarmt 37 grader. Smula jästen i bundken och lös upp med oljevattnet. Ha i saltet och vetemjöl. Det är lagom med mjöl när degen är lite klibbi men ändå släpper kanterna. Jäs under bakduk i 45 minuter. Under tiden gör du fyllningen Fyllning: 175 gram rumsvarmt smör 3 stora vitlöksklyftor, pressade 45 gram finhackad basilika, frusen eller färsk (jag brukar ta ungefär 30 gram fusen och 15 färsk) Låt smöret bli rumsvarmt. Pressa sedan i vitlöken och blanda i basilikan. Låt stå och gotta sig tills du ska använda det. Dela upp det innan du gör nästa moment i 4 "högar". När degen jäst färdigt tar du upp den och delar den i 4 delar. Kavla ut en rektangel. Ta en av smörhögarna och bre ut. Rulla sen ihop som du gör när du gör kanelbullar. Vrid till och lägg på plåt. Nyp ihop ändarna lite. Gör likadant med de andra degbitarna. Snitta lite i dom så att smöret kan krypa ut lite. Låt jäsa i 25 minuter. Under tiden sätter du ugnen på 225 grader. Grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter. Låt svalna något innan du skär upp det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar