lördag 14 juli 2012

Frukostbullar - nygräddade!

Du kommer garanterat att få upp både sovtutor i tonåren eller sommarens övernattande gäster direkt när du ropar frukost om du gör dessa! Det doftar ljuvligt och smakar underbart med nybakat på morgonen. Gör du dessutom det hela i smyg på kvällen så ingen märker det så blir du garanterat poppis!! Det tar ca 1 timme på kvällen, men sedan jäser de under natten i kylen och på morogen ska du bara värma ugnen och ha in bullarna i ca 15 min. Klart!! Så här kommer receptet, ingen ursäkt finns längre för att inte ha nybakaat på morgonen!!

ca 24 bullar

30 gram jäst
5 dl kallt vatten
1 dl mjölk
2 tsk salt
2 msk solrosolja eller annan neutral
2 dl grahamsmjöl
12-13 dl vetemjöl

På kvällen: Smula jästen i en bunke. Lös upp den med vattenet och mjölken. Ha sedan i olja, salt, grahamsmjöl och det mesta av vetemjölet. Arbeta i ihop den till en smidig deg, helst i en assistent. Kör degen i ca 5 min i maskinen, för hand minst 10. Degen ska vara fast så mägden mjöl är inte så exakt utan ta så mycket som det behövs. Låt degen jäsa i 45 min. Ta upp degen och dela den i två bitar. Dela varje bit i 12 och forma till bullar. Placera ett bakplåtspapper på en plåt som du kan få in i kylen eller på en bricka och lägg bullarna på pappret. Det behövs två plåtar till denna satsen för att de inte ska ligga för trångt. Sätt plastfolie över bullarna och ställ in i kylen över natten. Sov gott!!

På morgonen:God morgon!!! Tag ut bullarna och ställ i rumstemperatut. Ta av plastfolien. Värm ugnen till 250 grader. Placera bakplåtspappret med bullarna på en plåt om du inte redan hade dom på en. Grädda dom ett snäpp upp i 12-15 min. De är klara när de har en gyllen färg. Njut!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar