måndag 9 juli 2012

Kolatårta med grädde och jordgubbar!


Receptet på denna kaka/tårta var med i tidningen Buffé nr 6-7 som kom nu i början på sommaren. Det är vinnaren av tårttävligen som de hade haft! Ni som har råkat slänga den får möjlighet till receptet här. En tårta som in min familj fick högt betyg. Äldsta sonen, 10 år, utbrast efter första skeden " Mamma, denna var himmelskt god" och jag kan bara hålla med honom. Fördelen är att det inte behövs någon ugn. Dessutom är den lätt att göra delvis klar och sen ta med i båten/husvagnen/på festen för att sen göra klar! Dock finns en skillnad mellan orginalreceptet i tidningen och min tårta. De anvädne sig av hackad daim både i grädden och på tårtan, det hade jag ingen hemma så jag tog riven mörk choklad istället. Jag skriver dit båda sakerna så väljer du själv. Observera att det tar 2½ timme att koka kolan, så börja i god tid!!!

En form med löstagbar kant, ca 8-10 bitar

1 bukr sötad kondenserad mjölk (400 gr)
150 gram smör/margarin, smält
300 gram digestivekex
1 liter jordgubbar
1½ dubbeldaim (á 56 gr)
eller 1-2 msk grovriven mörk choklad
3 dl vispgrädde

Börja med att ta av pappret på burken med den kondesnerade mjölken. Lägg burken i sen stor gryta och täck med vatten. Låt koka upp och låt sen småkoka utan lock i ca 2½ timme!! Ja du läste rätt!! Se hela tiden till att burken är täckt av vatten, fyll på om det behövs. Häll sedan av vattnet och skölj buken i kallt vatten så den svalnar. Under tiden den kokar gör du digestivebotten. Smula kexen i en mixer och blanda ner smöret/margarinet som du har smält. Arbeta ihop till en smulig massa och klä formen med löstagbar botten med kexblandningen. Ställ kallt i ca 1 timme. Vispa under tiden grädden fluffigt. finhacka daimen/grovriv chokladen och blanda ner i grädden. Har du daim blandar du ner 2/3 av hacket, har du choklad blandar du ner hälften. Tag sen bort kanten på formen.När kolaburken har svalnat så du kan ta i den så öppnar du den försiktigt. Bred ut kolan på kexbotten, bred eller spritsa sedan ut grädden på kolan. Skölj, snoppa och skiva jordgubbarna och fördela på grädden. Strössla sedan över resen av daimhacket/rivna chokladen. Klar att avnjutas!

Ska du ta med den någonstans så gör alla saker klara, dvs ha botten klar, kolan klar, grädden med chokladen klar och jordgubbarna klara. När du kommer på plats så lägger du bara ihop kakan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar