fredag 20 juli 2012

Jordgubbslikör - sommaren på flaska!

Har för första gången gjort en egen likör. Så enkelt det var!! Kan då varmt rekomendera det till er allihopa!! Men du får göra den nu innan de färska jordgubbarna tar slut!! Har för några timmar sedan hällt av min egen som har stått i en burk i två veckor. Väl värd att vänta på! Nu står den i kylen för att bli kall! Tänker mig att antingen smutta på den som den är, kall och ev med en isbit i, eller så tillsätter jag någon centiliter i en drink för att få fram en god smak!! Receptet hittade jag i tidningen Baka nr 3 2012.

Du behöver:
ca 500 gram jordgubbar
1 citron, skalet
250 gram råsocker
15 gram vaniljsocker OBS!!!
(brukar finnas vid baksakerna i butiken där du hittar bakpulver mm. Du ska dock ha vaniljsocker, inte vanilisocker!!!)
1/2 liter okryddad sprit

Rensa, skölj, snoppa och skiva jordgubbarna. Lägg dessa i en burk med ett bra lock på!. Skala av skalet på citronen med hjälp av en potatisskalare. Se till så att du inte får med något vitt då det kan ge en besk smak. Lägg i det i burken. Häll på råsockret och vaniljsockret. Häll på spriten. Skaka ordentligt flera gånger de första 2-3 dagarna tills du ser att sockret har löst sig. Därefter vänder du upp och ner på burken en gång var eller varannan dag i 2 veckor. Häll sedan av jordgubbarna och citronskalet genom antingen en finmaskig sil eller genom en saftsilduk. Häll upp på en väl rengjord flaska. Njut!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar