måndag 28 december 2009

Morotsbullar eller rutor om man vill!

Dom här bullarna bakar jag ofta när vi ska ha soppa. Dom blir saftiga, nyttiga och mättande. Och dom går jättebra att frysa utan att sen bli torra när man tinar dom. Det bästa är att man kan välja två sätt att baka ut dom. Välj det du har tid till när du står där! 25-30 st bullar eller rutor

  • 2 stora morötter (ca 200 gram)

  • 50 gram margarin

  • 5 dl mjölk

  • 50 gram jäst

  • 1 1/2 tsk salt

  • 2 msk sirap

  • 4 dl rågsikt

  • ca 10 dl vetemjöl

Skala och finriv morötterna. Smält margarinet, häll i mjölken och låt det bli fingervarmt. Smula ner jästen i bunken och rör ut med degspadet. Häll i sirap och salt, blanda, häll i morötterna och blanda snabbt. Ha i rågsikten och sedan vetemjölet. Arbeta ihop till en smidig deg som släpper kanten. Låt gärna degen valsa runt i 5 minuter i assistenten. Det frigör glutentrådar och gör bullarna saftiga. Låt degen jäsa i 30 minuter under bakduk. Ta upp på en mjölad bänk och knåda degen i nån minut. Här får du sen välja om du gör bullar eller rutor. Rutor är minst kladdigt, bullar gillar barnen att rulla!!


Rutor: Klä din ugns långpanna med bakplåtpapper. Häll i degen och jämna till den ut i kanterna. Skåra med en vass kniv ut rutor. Brukar bli bra med ca 25 st. Låt sen jäsa under bakduk i 30 minuter.


Bullar: Dela degen i 3 bitar. Dela varje bit i 10 och rulla till fina bullar som du lägger på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter. När rutorna/bullarna jäst klart kan du om du vill pensla dom med filmjölk om du har hemma. Annars gräddar du dem i 225 grader. Bullarna i mitten i ca 15 minuter. Rutorna ett steg ner från mitten i ca 20 minuter. Detta kan variera väldigt från ugn till ugn. Oavsett så kan du knacka lite lätt på bullarna/rutorna. När det låter ihåligt så är de färdiga. Men du ser ju även på färgen när de är klara.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar