söndag 27 december 2009

Nybakade bullar till frukost

Det är inte mycket som slår doften av nybakat på morgonen. Detta receptet är perfekt när man på kvällen upptäcker att brödet är helt slut, affären är stängd eller när man vill bjuda övernattande gäster på nybakat. Bullarna jäser i kylskåpet medans du sover!! Dock är det viktigt att man använder färsk jäst. Om du behöver göra det mjölkfritt så använd solhavremjölk istället och pensla med ägg eller skippa att pensla. Dom är även goda till soppa. Gör då så att du gör degen på morgonen och låter dom jäsa i kylen över dagen. Räkna en jästid på ca 8 timmar.

16-20 st bullar

8 dl vetemjöl
1/2 dl vetekli
1 tsk socker
1 tsk salt
100 gram margarin
25 gram jäst
3 dl kall mjölk
Pensla med filmjölk eller ägg och strö över lite vetekli. Du kan också hoppa detta om du vill.

Börja med att lägga ett bakplåtspapper på en bricka du kan få in i kylskåpet.
Blanda vetemjöl, vetekli, socker och salt i en bunke. Smula ner margarinet och smula ihop till en smulig deg. Lös upp jästen i 1 dl av mjölken. Blanda ner det plus resten av mjölken i mjölblandningen. Arbeta snabbt ihop till en smidig deg. Det gör du lättast med en sked och sen dina händer. Dela degen i två och rulla ut varje del till en längd på ca 30-40 cm. Dela sedan varje längd i 8-10 bitar. Enklast med en vass kniv eller en degskrapa. Gör sen bara så att du ställer bitarna med ena snittytan neråt på bakplåtspappret. Plasta in med plastfolie och ställ in i kylen över natten.
På morgonen sätter du ugnen på 250 grader. Ta ut bullarna och låt dom stå framme tills ugnen är varm. Pensla sedan med filmjölk och strö över lite kli.
Grädda i mittenav ugnen i 10 minuter. Njut med en kopp kaffe, smör och ost. MUMS!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar