tisdag 22 december 2009

Fikonmarmelad till jul

Denna marmeladen blev vi bjudna på när vi var på en trevlig matlagningskurs med min pappa. Då fick vi den med goda ostar och kex. Supergott. Har precis gjort den själv för att vi ska ha den på julbordet. Fikon hör julen till, jag gillar dem så här!! Kom på att det är även perfekt att göra och ge bort så här i juletid när man blir hembjuden på glöggparyt eller andra trevligheter. Istället för en blomma om man bara har ingredienserna hemma!

1 burk

200 gram torkade fikon
1 dl strösocker
1 1/2 dl rött portvin
1/2 dl cognac, eller Xant
( eller så tar du 2 dl portvin och 3/4 dl strösocker istället. Går lika bra)

Skär fikonen i små tärningar. Koka sedan upp fikon, socker och pórtvin (och cognac) i en kastrull. Låt sedan sjuda i 5-10 minuter tills det har en bra marmeladkonsistens.
Låt svalna och häll sedan upp på en lufttät burk.
Gott med Brieost, Camenbert eller varför inte din favorit, på goda kex eller minknäcke.

1 kommentar:

  1. Kan du inte lägga upp hur du gör dina goda "knäcke" stavar. Tunnbröd, kryddor...on i ugnen. Kommer inte ihåg!

    SvaraRadera